Încă o nouă zi, încă un guest post. Dacă cel de ieri ne-a școlit cât testosteron putem băga în noi și în care bucă, articolul de astăzi prezintă experiența unui om care a luat o decizie în ce privește stilul de viață.
Înainte să săriți cu heităreala, omul mi-a trimis fotografii cu el și vă pot spune că arată într-un mare fel. Omul mi-a demonstrat că adoptarea unui altfel de stil de viață funcționează deosebit de bine.
Întrebarea mea ar fi, și sper la un răspuns foarte sincer: Ai folosit vreodată vreo formă de substanțe anabolizante?
Articol scris de amicul din comentarii, BasmeBătrâne
Dragii mosului stați putin si ascultați o poveste trăsnită. Cică era odată un cetățean omnivor ce mânca cate 2 kile pe zi de carne si restul ce era pe lângă, orez, cartofi și alte ciudățenii din astea, detestate, și fără gust .
Trec anii, si respectivul animal omnivor crede sus si tare că cea mai bună legumă este carnea. În urmă cu șase ani se împiedică subsemnatul de o gorilă, de peste mări si țări, care era mare și tare în domeniul sportiv și nutrițional.
După o discutie aprinsă care era să se încheie magistral cu două perechi de palme primite, dacă vă întrebați, cine, cui, el, mie, omul îmi propune ca timp de o lună să încerc mult hulita dieta pe plante, mai exact dieta vegană. Mai mult, perspectiva zugrăvită de el, cum că după o lună voi avea un tonus ca cel căpătat în urma unui consum zilnic de Viagra amestecată cu Red Bull, m-a făcut să accept mult mai ușor provocarea.
Ca un tâmpit ce eram, am tăiat brusc carnea, și tot ce tine de regnul animal: ouă, lapte, brânză, pește. În mintea mea, a fi vegan, era ceva foarte simplu, dieta mea o să fie bazată doar pe semințe, acolo, o salată, fasole, năut, linte și câte o mână, din când în când, de oleaginoase.
Nimeni nu mi-a spus, de fapt, oricum nu aș fi ascultat, ce presupune, cel puțin în prima fază schimbarea radicală a stilului de viață. Că există anumiți pași intermediari care pot face trecerea mult mai lină.
Prima lună a fost dezastru am stat pe toaletă cu flatulații și scaun moale, că de, sistemul digestiv încă nu era antrenat pentru noile alimente. Chiar și cu dieta dezechilibrată, starea de bine era vizibilă, somnul devenise mult mai profund, pielea era mult mai curată, durerile articulare deveniseră o amintire îndepărtată. O altă chestie, recuperarea post antrenament are mult mai rapidă.
Am început prin a studia ce zic experții care fac studii pe dieta cu plante, azi un studiu, mîine, altul, eu de felul meu sunt suspicios și nu cred în nimeni până la proba contrarie. După ce am “furat” de la unul, de la altul, de peste hotare că la noi, erai privit ca un paria si toți care erau doxă în nutriția omnivoră, când le ziceai ceva de dieta vegană, concluzia era una absolută, mai devreme sau mai târziu, vei muri de la tot felul de carențe.
Tot cam în perioada aia am început sa introduc soia, zic băi, după ce că sunt urât cu spume, mai bag și soia, se duce testosteronul pe tobogan, mă invadează estrogenul, îmi cresc țâțe, și îi fac concurență tipei cu care eram, o copie aproape unu la unu a lui Dorothy, (notă: deținătorul blogului își rezervă dreptul de a fluiera admirativ).
Ehhh, dragii moșului, am început să monitorizez mult mai atent ingestia de proteină, care conform recomandării specialiștilor, pentru sedentari este de ajuns un consum de 1,2 g/ kg, deci cineva de 70 de kg ar trebui sa consume cam 80 de g de proteina. Precizez încă o dată, vorbim de sedentari ce își mișcă fundul de la birou în mașină și viceversa, cei cărora și urcatul pe scări li se pare sport extrem.
Pentru cei activi sau foarte activi undeva, este ideal ca aportul proteic să fie de 2g /kg, ce e peste, sunt bani aruncati la gunoi, că oricum elimină corpul surplusul sau pentru cei ce sunt pe substanțe.
Să nu o lungesc prea mult și să plictisesc cu sinteze proteic, hormon de creștere și rezistență la insulina, o să schițez un fel de meniu basic.
Proteina :
– Soia , tofu si derivatele lor .
Carbohidrati :
– Cartofi , leguminoase , orez , fructe , fainoase .
Grasimi/lipde :
– Alune , nuci , unt de arahide , caju , ulei de cocos , ciocolata
Asta pe scurt .
Un exemplu de meniu :
Fulgi de ovaz fin K-CLASSIC – 200 grame, 746 calorii, 26 proteine, 13.8 lipide, 136 carbohidrati, 14.4 fibre
Soia texturat Inedit – 200 grame, 668 calorii, 100 proteine, 3 lipide, 60 carbohidrati, 0 fibre
Mar Golden – 100 grame, 49 calorii, 0 proteine, 0 lipide, 11.2 carbohidrati, 0.1 fibre
Pere – 100 grame, 58 calorii, 0.4 proteine, 0.1 lipide, 15.5 carbohidrati, 3.1 fibre
Cartofi dulci – 100 grame, 86 calorii, 1.6 proteine, 0.1 lipide, 20.1 carbohidrati, 3 fibre
Ciocolata neagra 70% cu portocale J.D.Gross – 80 grame, 416 calorii, 5.7 proteine, 31.5 lipide, 27.3
carbohidrati, 0 fibre
Soia (granulat, cuburi) – 100 grame, 399 calorii, 45 proteine, 2 lipide, 40 carbohidrati, 12 fibre
–––––––––––––––––––––––––––––
TOTAL: 2422 calorii, 178.7 proteine, 50.5 lipide, 310.1 carbohidrati, 32.6 fibre
Concluzii ( dupa 6 ani )
Pozitiv:
– Energie
– Economie , platesti mai putin daca stii ce sa cumperi si nu cazi in capcana cu Bio și tot ce înseamna inlocuitor vandut de marile companii toate au la baza ingredientul principal : soia. De ce să platesc cât nu face un produs ce ar trebui sa fie ieftin, în rest, pe partea de carbohidrați sunt aceleași cheltuieli ca în dieta omnivoră.
– Ten curat , toate analizele ceas
Negative :
– Trebuie suplimentat cu vitamina B12, adică în loc sa o iei din carne, o asimilezi direct de la sursă. Ori că este dieta omnivora sau pe baza de plante un complex de vitamin si minerale nu ar trebui sa lipsească pentru a fortifica organismul.
Costuri :
– 200 lei pe luna cu tot cu suplimentatie si făcut de cap cu junk – food, depășesc bugetul dacă manânc în oraș.
Adaugări:
– fasting 24 de ore , o singură masa pe zi in care incorporez toate cele 4 mese ce trebuiesc mâncate, prefer sa nu am spikuri de insulina, cu cât esti mai sensibil la insulina, cu atât mâncarea se duce in mușchi direct, fără a necesita o digestie agresivă, celula musculară asimilează imediat la cât este de descărcată.
Lectură suplimentara pentru cine dorește, prezentată de persoane mult mai dotate ca mine intelectual:
https://www.instagram.com/dr.matthewnagra/
https://www.youtube.com/@lucapasquariello91/videos
https://www.youtube.com/@TheProofWithSimonHill/videos
Notă finală a deținătorului de blog:
Dacă credeți că subiecte de genul celui de ieri sau de astăzi suscită un oarecare interes, pe viitor, le mai putem trata pe aici.
Mulțumesc pentru articol, am avut ceva de muncit la el, Basme a fost sincer când mi-a spus că nu le are cu scrisul, însă dincolo de lipsa diacriticelor, a unei retorici pe alocuri dubioase, informația este una solidă și direct de la sursă.
Descoperă mai multe la Lista lui Edelweiss
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Ce sa scriu , mersi de „periaj” ti-am zis ca duc lipsa acuta de neuroni si de aici amalgamul de fraze neintelese . Sa raspund cinstit , ca daca ar fi sa mint m-as minti pe mine : nu am folosit nimic ce trece ca si substanta anabolizanta , am studiat fenomenul , dar nu am si aplicat . Am invatat joaca cu hormoni din organism si pana la un punct zic eu a mers bine . Daca pe viitor o sa introduc raspunsul e da dar dupa o numita varsta 47-50 pe acolo asta daca ii prind . In rest sunt deschis la intrebari , nedumeri si ura/zeflemeala . Multumesc pentru prezentarea pe blogul tau.
Nu ai pentru ce. Am încercat să nu îți modific foarte mult din ce ai trimis tu.
Eu îți mulțumesc. Cât despre hate, să vină.
nu de la mine; de hate, zic…
am mai scris și la oltean cum am fost noi (aproape) vegetarieni 1,5-2 ani; zic aproape pentru că am mai scăpat cîte un ouț, cîte o brînzică, un peștișor, la 3-4 săptămîni; n-am propovăduit, am făcut cu mînuța mea grătare pentru musafiri și am stat cu nările proprii în fum de mici fără măcar să am vreo tresărire de poftă; reîntoarcerea la omnivorism a venit odată cu diversificarea alimentației copilei, că ni s-a părut de porc s-o privăm de B12 (indispensabilă pentru dezvoltarea creierului) sau să facem ca popii, una vorbim, alta fumăm; ne-am simțit bine, analizele ok, nevasta gătea oricum minunat și înainte; partea cea mai grea a fost pentru mine, în delegații, deseori masa fiind o provocare în România și Bulgaria…
deși am căutat să citesc mult pe temă nu pot zice că opiniile mele trec de stadiul de chibiț subiectiv; totuși am dezvoltat o teorie (mă rog, o părere nefundamentată): cum cîteva mii de ani nu reprezintă nimic la nivelul modificării organismelor, mă gîndesc că apetența unor hominizi pentru carne și a altira pentru iarbă vine de la genele strămoșilor; unii au fost (preponderent) culegători, alții vînători de mamuți…
@costică
Am fost invitați (cu destulă neîncredere) la masă de niște, să le spunem credincioși, creștini, nu musulmani ca tine, care ne-au spus că ei nu au carne.
Am acceptat și experiența cu soia a fost interesantă.
Aș încerca o dietă personală cu așa ceva, dar mă lupt deocamdată să elimin tutunul consumat cu venerație timp de patrujdăani. Nu vreau să deschid prea multe războaie în același timp 😜mai am până la momentul în care voi sta cu nasul în fumul altora.
@costică, și în perioada aia cum te simțeai?
n-am ajuns la gradul de „iluminare” de care vorbește dom’ ispirescu- autoru’, da’ eram ok; n-am lăsat nici paharul de vin, nici iarba dracului, somnul la mine n-a fost o problemă niciodată;
înainte să încep mi-au numărat doctorii înnotătorii (pentru conceperea copchilului ne-a venit în cap ideea; mai ales după ce marea profesoară de la viena i-a zis nevesti-mii că ne dă scris că nope, never-ever) și erau 1,5mil/cmc; după 3 luni de veg s-au numărat din nou: 3 mil!!!
DAR trebuie ținut cont că atît eu cît și nevasta, de cînd ne știm, în 9 cazuri din 10, dacă am avut de ales, am preferat o iahnie de fasole cu varză murată în detrimentul unei bistecca alla fiorentina
Interesant, merită studiat. Mare mea problemă este că soia nu prea-mi place. Prefer linte, fasole pentru proteine. Și carne, mai ales de oaie, uneori.
după oaie, care-mi place și mie mult, recomandarea mea ar fi un fasting; și niște chefir sau murături…
Eu as imbratisa fara probleme o dieta fara carne. Dar o prefer pe cea vegetariana si nu vegana. Cat de soia, eu inca am amintiri de neuitat din epoca de aur cand ni se dadea salam de soia pe cartela. Nu il puteam inghiti. Acum stiu ca s-au schimbat multe, dar cantitati mari de soia tot nu pot sa bag in mine. Pe moment mananc una sau doua zile pe saptamana fara carne.
Dacă este ok pentru tine.
Materialul ăsta este numai bun pentru nostalgici. „Uite domnule, știa el Ceaușescu ce este bun, l-au omorât degeaba” 🙂 Altfel toată stima pentru informații, mai ales pentru că sunt sigur că undeva, la cineva, este nevoie de ele.
PS – Și eu sunt carnivor pe toată linia. No legume, no fructe, no nothing. Carne și bere, o să-mi fac și-un restaurant cu numele ăsta :))
@BogDan, citind ce zicea@AdinaE și amintindu-mi perioada aia, trag concluzia că și soya era din înlocuitori 😂
@OldJohn – Sunt sigur de asta 🙂
Eu nu mă bag pe subiect, considerând ce mănânc în mod normal aș putea foarte ușor să devin vegetarian, dar nu simt nevoia, vegan improbabil (mă rog, aș putea în teorie, e improbabil să-mi doresc vreodată). Am trecut doar să zic că solista de la Dorothy ( de care n-auzisem pe motive de cultură muzicală model mileu, cu găuri) e chiar bună. Și are și voce.
Și a ieșit a doua oară de la dezintoxicare
1. Calitatea proteinei vegetale este extrem de proastă. Comparând-o cu cea animală e ca și cum am compara un căruț de la supermarket cu Mercedes-Benz GLS850 Maybach.
2. Soia este bună doar pentru femeile la menopauză deoarece este o sursă bună de fitoestrogeni. Și cam atât.
3. Vitamina B12 se absoarbe-n organismul uman numai la nivelul intestinului subțire, chiar dacă omul deține în intestinul gros bacterii ce produc B12 – o produc degeaba, că ajunge-n budă.
4. Mitologia „energiei” dietei vegetariene e hilară.
Am mai explicat, dar mai explic ș-aci: în cazul legumelor, carbohidrații se absorb mai greu și mai lent datorită prezenței crescute de celuloză (este o „zaharoză” structurală) care nu se absoarbe deloc în organismul uman, dar fiind un carbohidrat „structural” (are rol în structura plantei așa cum proteinele au și un rol structural în cadrul omului, animalelor
și insectelor), organismul uman își cheltuie energia în încercarea (eșuată, de altfel) de a o digera.
Carențele unei diete vegane sunt următoarele:
– vit.B12
– vit. D
– proteină de calitate, nu basme
– omega 3
– carnozină
Până una, alta, analizele și fizicul omului te contrazic.
Postul nu se vrea o provaduire sau ridicarea in slavi a unei diete , ce am scris e doar personal aplicat pe mine si la cerea altora pe ei , sustin reducere carnii o data sau de doua ori pe saptamana atat , eu sunt radical cu mine , mai intai fac teste pe mine si apoi ofer altora nu vorbesc fara sa testez sau sa ma aflu in treaba , soia se poate inlocui doar ca vine la pachet si cu partea de carbohidrati in momentul in care se inlocuieste , eu am incercat sa o tin cat ma simplu , daca faci orez cu soia si ciuperci nici nu simti gustul la soia sunt destule lucruri cu care se poate jongla , am scris cativa pasi pentru a veni usor celui ce vrea sa incerce , la o cautare te apuca durerea de cap ca sunt numai informatii alambicate si tot felul de chestii fanteziste de aici si dispretul fata de dieta bazate pe plante. Ideea a fost sa simplific cat mai mult si sa vina usor celui ce doreste sa incerce. Sunt studii ce te contrazic dar nu intru in polemici fiecare e liber sa faca ce doreste.
da, da’ altfel n-ar mai fi @JT, JT, nu?
„salut moromete! la ăilalți nu le dau bună ziua ca-s proști” sau cam așa ceva…
Pot să mănânc vegan, nu am nici o problemă cu asta, dar sincer eu nu voi renunța niciodată la carne.
Am un amic de liceu care începuse să se cam împlinească așa deși făcea sporturi de contact. A redus carnea și pe urmă slăbise destul de mult.
Nu știu ce s-a întâmplat între timp că vegan tot este dar greutatea corporală este mai mare decât a mea. Nu mai face sport… dar este batoză.
Aaaa și mai este și propovăduitor! A lăsat-o mai moale de când a început să se pună pe el.
Trei zile fără carne e maximum de rezistenta, după aia cred că va începe agonia. 🥹
Bravo pentru „cine poate, oase roade”, sau gen. 👏🏻
Eu tot după fleică fragedă suspin. Din aia de-o mesteci cu pleoapele.😉😉
Oricum , mulțumesc mult de idei si rețete, o să le folosesc in cele trei două-trei zile fără carne.