V-am făcut deja capul mare cu joculețele mele de mobil, Hill Climb Racing 2 și cu oamenii, extrem de mișto toți, pe care i-am cunoscut datorită lui. Sau cu pasiunea mea pentru gătit. În cazul ăsta, joculețele (de fapt, oamenii care îl joacă) și pasiunea mea pentru gastronomie au ajuns să se lege.
Ei bine, unul dintre adulții imaturi (boys will be boys), să-i spunem Horea, un cetățean ardelean care era bine-mersi pă Anglea, a ales ca, în locul unui trai lipsit de griji, să se întoarcă în Maramureșul natal, să o ia de la capăt, urmându-și visul de a face lemnul să cânte.
Omul nostru are o poveste interesantă pe care o să o spun aici, pe larg, după ce termină toate cele despre care am vorbit împreună: site, catalog online, o producție mai structurată. Asta pentru că arta ieșită din mâinile lui are nevoie de o expunere mai bună.
Nu o mai lungesc: Horea a considerat că pentru accederea subsemnatului în Olimpul gastronomiei galactice, este decisiv să ai un tocător de calitate, așa că mi-a manufacturat unul. Ieri, după ce l-am scos din ambalaj, nu pot să nu-i dau dreptate.
Am o singură problemă: este atât de mișto încât nu-mi vine să toc pe el. Cum ar fi ca, în timp ce toc legumele pe unul ordinar, cel făcut de Horea să troneze în fața mea, așezat pe un suport custom cu o lumină care să îl pună în valoare, doar ca să mă pot uita la el?
Glumesc, desigur, o să îl folosesc cu maximă plăcere, mai ales că am un cuțit de bucătar, forjat ca la carte, manufacturat de un fierar român, în lucru. O să îmi fac un obicei să prezint aici oameni, care, indiferent de riscuri, aleg să își urmeze pasiunea.
Descoperă mai multe la Lista lui Edelweiss
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Chiar fain. Unii oameni au talent. Eu insa nu ma numar printre ei🤷♀️. Insa nu inseamna ca nu ii admir pe cei care pot mai mult ca mine.
Yeah, este incredibil de bine făcut. O să caut oameni care pun pasiunea în fața confortului și îi expun aici, în mica, deocamdată, noastră comunitate.
Să îl păstrezi întotdeauna uns cu ulei, copiii mei pierd din vedere că lemnul, mai ales compozit cum bănuiesc că ai și tu, trebuie îngrijit .
Dap, am primit instrucțiuni de mentenanță.
Salut! Este realizat din mai multe fâsii de lemn , din diferite esente, lipite in cant: nuc, stejar, cires, fag si paltin. Planate si slefuite pana la uitare… 🤪🤣 Este tratat food safe cu o licoare facuta de nevasta-mea. Ulei mineral si ceara de albine, productie locala. In realitate arata de 3 ori mai bine decat in aceasta poza. 🤣
Periodic , 2 – 3 luni, spalat bine, uscat, si aplicat un ulei mineral combinat cu ceara de albine, aplicat cu o carpa din bumbac.
Fara temperaturi ff mari, fara expunere indelungata la apa si umezeala. Exclus spalat in masina de spalat vase! 🤪👍💪
adică spălat cu deterjent!? am recunoscut nuc, fag, stejar (aici nu sunt probleme cu taninul?); cireșul îl recunosc doar după mirosul dumnezeiesc iar paltinul juram că-i frasin;
felicitări!
Bai, te mai lauzi mult, hai odata sa vedem si noi haute cuisine de Buzau, un Pleșcoix flambé acolo, ceva fin.
Daca Horea e orientat pe din astea practice stau si eu cu geana pe tocatoare. Pe mine ma ucide șanțul ala pe care il fac toți si gaura aia careia nu ii vad rostul decat sa ma enerveze pe mine ca imi cad legumele acolo.
Lucrează soția la site, el la tocătoare, blaturi de masă, când o să fie gata, punem povestea full aici. Și cu fierarul la fel facem.
Hai să ne vedem la o păstorească.
🤣 buna asta! O sa am un sitte in curand. Unde iti poti configura dimensiunile tocatorului dupa bunul plac.
Simplu sau din mai multe esente lipite.
Cu sanț sau fara… Cu rasina in sant si ce culoare doresti.
In cazul de fata , fara maner sau gaura!
Eventual gravat cu numele Chefului, sau nu…
Am o colectie de tocatoare dar nu e niciunul pe gustul meu.
Cel mai mic este de acacia dar are un sant mare care ii ia mult din suprafata de lucru si il face incomod cand vrei sa basculezi patrunjelul tocat in tigaie.
Unul mai mare de fag care e stramb, il tin pentru bricolaj.
Unul de bambus potrivit ca marime dar cu gaura de 3 cm in el, pacat. Pe asta il folosesc ca suport de oale fierbinti sau toc pe el dar am grija sa pice gaura in stanga ca nu vreau sa adun morcovul din gaurica.
Inca un tocator de acacia, rotund, cu maner, bun de taiat dar si de servit chestii pe el. Nu am loc sa il agat cum s-ar cuveni si il tin in echilibru instabil.
Plus un set de 4 bucati de plastic pe care nu ma indur sa le arunc. Bune la taiat ananas sau alte fructe ca nu prind gust aiurea.
Aaa, uitasem, mai am unul pe care il tin numai pentru pus chestii pe masa ca are picioruse delicate de silicon si e pacat sa il pun la treaba.
Nu pricep de ce mi-a zis nevasta ca se supara daca mai vin cu unul acasa :)). La tigai e mai rau, mult mai rau.
zi, bre, salcîm, ce te izmenești așa!? auzi la el, acacia…
Domnu Costica, cica nu sunt acelasi lucru. Mi-a zis mie Don GPT.
Tocatoarele alea au o nuanta maronie inchisa, placuta, iar lemnul de salcam din ala bun are o tenta verzuie. Si nu sunt asa rezistente, se ciobesc relativ usor. Bambusul zici ca e fier prin comparatie.
na, cît trăiește învață omu’…
cică ar fi peste 1000 de varietăți din clasa aia, merci!
Fuck, am 12 tigai inclusiv una de otel pe care trebuie sa o prepar ca a ruginit. Acum le-am numarat in gand. Nu ma mai fac bine.
Si mi-am amintit de inca un tocator de fag, ceva gen 40 x 20 rotunjit la un capat. Pe asta nu l-am folosit de vreo 3 ani.
Sunt HoReCari ce nu au atâtea ustensile 😭
Așa să faci, sunt minunați oamenii care fac obiecte cu mâinile lor, merită popularizați.
Wow wow wow
E clar de privit, e opera de arta!!
@Edelweiss: te invidiez. Tocătorul arată foarte fain. Să-l folosești cu plăcere.
Io am doar 3 tocătoare de lemn, c-alea de plastic nu-mi plac. Dac-ar fi după mine aș avea 10 tocătoare și 20 cuțite. 🤣🤣🤣
P.S. Hai cu poveștile.